ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ

Με συνήθη χρήση  Με άριστη χρήση(χωρίς παράλειψη)
Χάπι0.8%0.3%
Προφυλακτικό15%2%
Διακεκομμένη συνουσία27%4%
Σπιράλ0.6%0.6%
Σπιράλ Μιρένα0.1%0.1%
Αποφυγή γόνιμων ημερών15%9%
Αποφυγή βάσει συμπτωμάτων/θερμοκρασίας12%2%
Στειροποίηση (χειρουργείο απόφραξης σαλπίγγων)0.5%0.5%

Το αντισυλληπτικό χάπι

Ποσοστό γυναικών που θα μείνουν έγκυες μέσα στον πρώτο χρόνο χρήσης

Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, με ποσοστό κάλυψης , όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια. Οι παρενέργειες που περιγράφονται στο πακέτο είναι πολλές, είναι όμως οι περισσότερες σπάνιες και ήπιες. Η πιο ενοχλητική είναι μία ήπια κατακράτηση υγρών, με ‘φούσκωμα’ χαμηλά στην κοιλιά και αύξηση βάρους 1.5 κιλών περίπου.

Οι σημαντικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν

  • αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, τελικά όμως σε απόλυτα μεγέθη εξαιρετικά μικρό. Το χάπι αυξάνει τον κίνδυνο 3 φορές ενώ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται 12 φορές! Αποτελεί πάντως αντένδειξη η χρήση του σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, με διαταραχή του αίματος (θρομβοφιλία), με ογκώδεις κιρσούς, έντονη παχυσαρκία, κινητικά προβλήματα.
  • κίνδυνο αρτηριακής στένωσης (επηρεάζει λοιπόν, με διαφορετικό τρόπο, και τις φλέβες και τις αρτηρίες). Μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης, στηθάγχης και καρδιακής στεφανιαίας νόσου. Βέβαια, το χάπι απλά αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, η γυναίκα που θα πάθει όλες αυτές τις διαταραχές έχει ήδη πιο επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, χοληστερίνη, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, ηλικία, ιστορικό ημικρανιών, σάκχαρο). Αντενδείκνυται το χάπι λοιπόν σε καπνίστριες άνω των 35.
  • αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Και πάλι βέβαια τα απόλυτα μεγέθη είναι πολύ μικρά. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 20% και είναι ισοδύναμος με αυτόν που αποκτά μία γυναίκα όταν μάθει ότι η θεία της έπαθε καρκίνο μαστού. Η παράταση λήψης για πολλά χρόνια δεν προκαλεί περαιτέρω αύξηση του κινδύνου. Ο κίνδυνος αυτός παύει να υπάρχει 10 χρόνια μετά τη διακοπή του χαπιού. Επομένως, αν η γυναίκα σταματήσει το χάπι στα 35 της, μέχρι τα 45- οπότε και εμφανίζεται ο καρκίνος μαστού- θα έχει εκμηδενιστεί ο επιπλέον κίνδυνος λόγω του χαπιού.
  • μικρή αύξηση του κινδύνου χολολιθίασης (πέτρες στη χολή) και αδενώματος του ήπατος (καλοήθης όγκος). Σχετική λοιπόν αντένδειξη αποτελεί το ιστορικό ηπατικών νοσημάτων.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι υφίστανται για όσο διάστημα παίρνουμε το χάπι και, με τη διακοπή του, σύντομα εξαλείφονται. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η παράταση λήψης του χαπιού για πολλά χρόνια δεν πολλαπλασιάζει αυτούς τους κινδύνους. Αντίθετα αυτοί παραμένουν σταθεροί καθ’όλο το διάστημα χορήγησης. Δεν έχει λοιπόν αξία το να παίρνουμε το χάπι για μικρότερο διάστημα ή να κάνουμε μικρά διαλείμματα για να ‘ξεπλένουμε’ τον οργανισμό μας.

Οι μύθοι για το χάπι είναι πολλοί. Το χάπι δεν επηρεάζει τη σεξουαλικότητα ούτε τη μελλοντική γονιμότητα. Βελτιώνει και ρυθμίζει τον κύκλο και ελαττώνει δραστικά τον πόνο της περιόδου. Μακροπρόθεσμα, ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης κύστεων ωοθηκών και καρκίνου ωοθηκών. Φαίνεται να μειώνει και την πιθανότητα εκδήλωσης ενδομητρίωσης. Κάποια χάπια περιέχουν δε και αντιανδρογόνο συστατικό, και βελτιώνουν ακμή, λιπαρότητα δέρματος και τριχοφυία.  

Το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ)

Είναι εξαιρετική αντισυλληπτική μέθοδος και αρκετά παρεξηγημένη. Ο λόγος είναι ότι τα παλαιότερου τύπου σπειράματα είχαν συσχετιστεί με κίνδυνο μόλυνσης, σαλπιγγίτιδας και μελλοντικής υπογονιμότητας. Μετέπειτα μελέτες απέδειξαν ότι για τον κίνδυνο μόλυνσης ευθύνεται λιγότερο το σπείραμα και περισσότερο ο κακός τρόπος τοποθέτησης του.

Αν το σπείραμα εισαχθεί με σωστή, άσηπτη διαδικασία, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Πράγματι, όλες οι μολύνσεις κατά τη χρήση σπειράματος συμβαίνουν στις 20 πρώτες ημέρες μετά την τοποθέτηση του. Τα νεώτερα σπειράματα πάντως έχουν καλύτερη συμπεριφορά. Αυτά δε που εκλύουν μικρές ποσότητες ορμόνης προγεστερόνης (σπειράματα Mirena), φαίνεται μάλιστα να έχουν όχι μόνο ουδέτερο αλλά και ευεργετικό ρόλο κατά των λοιμώξεων.

Το προφυλακτικό

Είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σωστά και έγκαιρα. Οι μελέτες λένε πάντως ότι σε κάθε 100 προφυλακτικά που θα χρησιμοποιηθούν, τα δύο θα σπάσουν.

Προσεκτική χρήση λοιπόν. 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ