Υπέρηχος- Πρόληψη καρκίνου

Το γυναικολογικό ιατρείο έχει ένα βασικό στόχο, την έγκαιρη πρόληψη στο γενικό πληθυσμό 5 τύπων καρκίνου: Καρκίνος τραχήλου μήτρας, ενδομητρίου, σαλπίγγων, ωοθηκών και μαστού. Επίσης με τη γενικότερη λήψη ιστορικού και την συνολική ιατρική εξέταση συχνά διαγιγνώσκονται άλλοι καρκίνοι στην κοιλιά και στο υπόλοιπο σώμα και παραπέμπονται σε άλλες ειδικότητες. Είναι μία “πολυτέλεια” βασικού προληπτικού ελέγχου που δεν έχουν οι άνδρες.

Βασικό όπλο στην έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το υπερηχογράφημα. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν δυστυχώς πολύ συχνά ύπουλη αρχική εμφάνιση. Ο καρκίνος της μήτρας συχνά προκαλεί διαταραχές της περιόδου, κάτι που συγχέεται με ορμονικές ή κλιμακτηριακές διαταραχές. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι σε αρχικό στάδιο συχνά απόλυτα ασυμπτωματικός- τυπικός silent killer. Ο σύγχρονος υπέρηχος σαν διαγνωστικό εργαλείο θα ανιχνεύσει μικρούς πολύποδες στη μήτρα και κυστικά μορφώματα στις ωοθήκες. Θα χαρτογραφήσει μέγεθος, μορφολογία και αγγείωση Doppler, σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη λήψη. Ο έμπειρος ιατρός συλλέγει και αξιοποιεί τα δεδομένα και χρησιμοποιεί σύγχρονα scoring systems (IOTA, O-RADS) για να καταλήξει σε αξιόπιστη διάγνωση και έγκαιρη πρόληψη.

Στο ιατρείο μας διαθέτω πλέον τον απόλυτα εξελιγμένο Voluson E6 υπέρηχο με δυνατότητα τρισδιάστατης γυναικολογικής απεικόνισης. Οι εξετάσεις συνοδεύονται από αναλυτική γνωμάτευση- τεκμηρίωση.

Τυπικό scoring O-RADS σε ύποπτα μορφώματα ωοθήκης

Ο υπέρηχος είναι απόλυτα καθοδηγητικός και στην πρόληψη του καρκίνου μαστού. Με συνεχή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε αναγνωρισμένα διεθνώς σεμινάρια (που συνοδεύονται από πρακτική hands-on εμπειρία και εξέταση- accreditation) ανανεώνω την εμπειρία μου στην υπερηχογραφία μαστού και κατευθύνω σε έμπειρη ομάδα ειδικών (Ακτινολόγο και Χειρουργό Μαστού) προς περαιτέρω διερεύνηση.