“Πόσο γόνιμη είμαι; Θα παραμείνω γόνιμη; Για πόσα χρόνια;” : αντικειμενική εκτίμηση της ηλικίας των ωοθηκών με τρισδιάστατο υπέρηχο

Περιγράφω τη σημαντική συμβολή του τρισδιάστατου υπερήχου σε συνδυασμό με το ορμονικό προφίλ, για τον εξατομικευμένο προσδιορισμό της ποιότητας, της πραγματικής αν θέλετε ηλικίας των ωοθηκών, παράγων καθοριστικός πριν τη λήψη αποφάσεων για τη γονιμότητα, την κρυοσυντήρηση ωαρίων, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να έχουμε μία ολιστική εκτίμηση της ωοθήκης.

Αξιολογούμε την ορμονική της υποστήριξη από τον εγκέφαλο (FSH), την ικανότητα της παραγωγής οιστρογόνων (Οιστραδιόλη) και τη διαδικασία ωρίμανσης των πρωτογενών ωαρίων σε ώριμα ωάρια (ΑΜΗ).

Στον κλασικό υπέρηχο απεικονίζουμε την ωοθήκη, τη μορφολογία, τις αδρές διαστάσεις της και ελέγχουμε την αγγείωση στο εσωτερικό στρώμα της ωοθήκης (Doppler) αλλά και γύρω από το ωοθυλάκιο λίγο πριν και αλλά και μετά την ωορρηξία. Ταυτόχρονα με υπέρηχο αξιολογούμε τη μήτρα, διαστάσεις, πάχος ενδομητρίου και την περιφερική αγγειακή του υποστήριξη, καθώς και Doppler στα σημαντικά μητριαία αγγεία.

Επακριβής αυτοματοποιημένη μέτρηση αριθμού και διαστάσεων ωοθυλακίων (SonoAVC)

Στον τρισδιάστατο υπέρηχο, βλέπουμε πλέον την ωοθήκη στο χώρο. Μετράμε με ακρίβεια τον όγκο της και με την τεχνική SonoAVC τον ακριβή αριθμό ωοθυλακίων της- πολύ σημαντικές παράμετροι για την εκτίμηση του αποθέματος της.

Τρισδιάστατη εκτίμηση όγκου και εκτίμηση αγγείωσης της ωοθήκης με τους δείκτες VI, FI, VFI σε Power Doppler

Με το συνδυασμό όμως τρισδιάστατης λήψης και Power Doppler αγγειογραφίας μετράμε επακριβώς το τρισδιάστατο αγγειακό της δίκτυο, και η αγγείωση αντανακλά την οξυγόνωση και τη θρέψη της και το “προσδόκιμο” της για το παρόν και το μέλλον.

Όλες αυτές οι παράμετροι προσμετρούνται και με ειδική εξίσωση, εκτιμάται μία εικονική, εν τέλει πραγματική όμως ηλικία των ωοθηκών. Καθοδηγείται έτσι ευκολότερα η γυναίκα αλλά και ο ιατρός στη λήψη αποφάσεων.

Ταυτόχρονα αξιολογείται με τον ίδιο δυναμικό τρόπο (και όχι πλέον ως στατική απεικόνιση) η μορφολογία και αγγείωση της μήτρας. Γίνεται τρισδιάστατη απεικόνιση της κοιλότητας της αλλά και δυναμική αξιολόγηση του όγκου και της περιφερικής αγγείωσης και οξυγόνωσης της.

Δυναμική απεικόνιση της κοιλότητας της μήτρας και ακριβής μέτρηση του όγκου σε τρισδιάστατο μοντέλο.
3D απεικόνιση του σχήματος της κοιλότητας της μήτρας
Εκτίμηση με Doppler της αγγείωσης, της θρέψης και οξυγόνωσης του ενδομητρίου

Δείτε μία τυπική γνωμάτευση, πόσες πολλές παράμετροι συναξιολογούνται:

Μαιευτικό – Γυναικολογικό Ιατρείο
Αλέξανδρος Καλογερόπουλος , FRCOG
Κηφισίας 89-91, Αθήνα
Τηλ. 210-6926247, Email [email protected]

……………………………………………………………………………………………

ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ 3D ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Όνομα:
Ηλικία:

Ορμονικές εξετάσεις:
FSH= mIU/ml
Οιστραδιόλη= pg/ml
AMH= ng/ml
Υπερηχογραφική εκτίμηση:
Όγκος ενδομήτριας κοιλότητας=
Doppler μητριαίας αρτηρίας PI=
Μέσος ωοθηκικός όγκος=
Doppler στρώματος ωοθήκης PSV=
Τρισδιάστατη υπερηχογραφική εκτίμηση:
AFC (Antral Follicular Count)=
(Μέθοδος προσδιορισμού 3D-SonoAVC Foll GE)
Vascular Index (VI)=
Flow Index (FI) =
(Μέθοδος προσδιορισμού 3D-VOCAL GE)

1 σκέψη στο ““Πόσο γόνιμη είμαι; Θα παραμείνω γόνιμη; Για πόσα χρόνια;” : αντικειμενική εκτίμηση της ηλικίας των ωοθηκών με τρισδιάστατο υπέρηχο”

Σχολιάστε