ΚΥΣΤΗ BARTHOLIN

kisti

Κοντά στην εισαγωγή (δηλαδή στο άνοιγμα του κόλπου, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με τους κατάλληλους ιατρικούς όρους, αυτό δεν είναι ένα κοσμοπολίτικο blog…), υπάρχουν δύο αδένες, ένας σε κάθε πλευρά, ακριβώς πίσω από τα χείλη. Ονομάζονται αδένες Bartholin, που πήραν το όνομά τους από έναν Δανό ανατόμο, τον Caspar Bartholin τον 17ο αιώνα.

Είναι μικρά, δεν μπορείτε να τα ψηλαφήσετε και παράγουν παχύρρευστο έκκριμα, για να λιπάνουν και να προστατεύουν την επένδυση του κόλπου. Θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με τη λίπανση κατά τη σεξουαλική διέγερση, αλλά, δυστυχώς, η συνεισφορά τους είναι ελάχιστη. Το αδενικό υγρό εισέρχεται στο κολπικό επιθήλιο μέσω ενός στενού σωλήνα, του πόρου.

Περιστασιακά, για άγνωστους λόγους, ο αγωγός θα φράξει και το κολλώδες υγρό θα συσσωρευτεί μέσα στον αδένα και ο αδένας θα πρηστεί. Αυτή είναι μια κύστη βαρθολίνης και επηρεάζει το 2% των γυναικών, κυρίως ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική, με μόνο ένα τοπικό οίδημα και μικρή ενόχληση. Εάν η κύστη μολυνθεί, τότε γίνεται απόστημα, πολύ τρυφερό πράγματι, ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να περπατήσει και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.

Δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή και μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας για τη μετάδοση της λοίμωξης – υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να κατηγορήσετε τον σύντροφό σας, αλλά όχι για θέματα Bartholin.

Δεν σχετίζεται εξίσου με κακή υγιεινή, στενά εσώρουχα, εφίδρωση, κολύμπι, ο αγωγός με κάποιο τρόπο αποφασίζει να μπλοκαριστεί και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το αποτρέψετε – συχνή ερώτηση όταν κάποιος υπέφερε ήδη από έναν αδένα και θέλει να αποφύγει προβλήματα από την άλλη πλευρά στο μέλλον.

Τείνουμε να δίνουμε μια σύντομη σειρά αντιβιοτικών όταν εμφανίζεται μια κύστη, για να αποτρέψουμε τη μόλυνση και αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά τελικά τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η κύστη θα πρέπει να παροχετευτεί και ιδανικά θα πρέπει να δημιουργηθεί χειρουργικά ένας νέος πόρος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται marsupialization (από τα λατινικά marsūpium, από τα αρχαία ελληνικά μαρσίππιον (μαρσίππιον), υποκοριστικό του μάρσιπος (μάρσιπος, «σακουλάκι»)- Ναι, κατηγορήστε τους Έλληνες για όλα… Πρόκειται για μια μικρή επέμβαση, χρειάζεται αναισθησία και περιλαμβάνει εξωτερίκευση του αδένα από το εσωτερικό της κολπικής επένδυσης, ώστε το υγρό να αποβάλλεται εύκολα στο μέλλον.

Επομένως, είναι μια μάλλον άσχημη κατάσταση, αλλά είναι καλοήθης και δεν θα επηρεάσει τη μελλοντική σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητά σας. Τούτου λεχθέντος, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 40 ετών) έχουμε τον εξαιρετικά σπάνιο καρκίνο του αδένα βαρθολίνης, επομένως όλες οι διογκώσεις των χειλέων θα πρέπει να εξετάζονται από γυναικολόγο.

Συνοψίζοντας, όταν πονάτε, επισκεφτείτε το γιατρό σας και κατηγορήστε τον Caspar Bartholin…

Σχολιάστε